PETER JASKO


Deep movement consciousness

28.-29.avgusta

©Darja Štravs Tisu /Vibra 2019

Pri tej delavnici gre bolj za delavnico ustvarjalnosti, kot klas plesne tehnike. Namesto poučevanja forme se delavnica osredotoča na širjenje umetniškega potenciala plesalcev in performerjev. Klas bomo pričeli z raziskavo kvalitet, kot so odboj (rebound), fluidnost (flow), frakcije (fraction) in tresenje (shaking), ki nam bodo pomagale vstopiti v stanje onkraj sodbe in samoomejevanj. Ustvarjalne motivacije bomo iskali v vrzeli med močjo in krhkostjo. Po prebujanju telesa in uma se bomo osredotočili na izolacije in poliritmične vaje za ponovno usmeritev naše pozornosti. Premikali se bomo z namenom, da se ne bomo nikoli vrnili, in pri tem razvijali našo neustrašnost in zmožnost zaupanja v potencial vsakega trenutka, da nas nekam vodi. Vzeli si bomo čas, da se uglasimo s telesu prirojeno inteligenco, da se intuitivno odzovemo na gibalne paradokse, ki nastajajo v procesu. Medsebojno raziskovanje bomo olajšali tako, da bomo delali tako v parih in v skupinah kot tudi individualno.
Te enostavne odprte strukture so obenem tehnična in kompozicijska orodja. Plesalce spodbujamo, da igrivo raziskujejo svoje ustvarjalne procese in lastni jezik, ki izhajajo tako iz vsakodnevnih življenjskih izkušenj kot priučenih gibalnih vzorcev. V procesu se bomo posvetili tudi nekaterim strategijam, ki nam bodo v pomoč pri raziskavi prostora med kontinuiteto in prekinitvijo gibalnih idej, ki jih bomo za tiste, ki jih zanimata kompozicija in koreografija, tudi podrobneje artikulirali.
Zaradi svoje narave je delavnica namenjena tako profesionalnim plesalcem, kot gibalcem z različnimi stopnjami predznanja.

ⓘ plesna delavnica

PETER JASKO (Slovaška / Kanada) že več kot 15 let deluje na področju sodobnega plesa kot performer, koreograf in pedagog, tako v Evropi kot drugje po svetu. Diplomiral je na konservatoriju na Slovaškem ter na akademiji P.A.R.T.S. v Belgiji. Je eden od ustanoviteljev slovaškega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerem je ustvaril predstave, kot so Opening Night (2007), Journey Home (2009), The Koncert (2010) in Fragments (2012). Kot plesalec je sodeloval s številnimi mednarodno priznanimi koreografi, kot so Sidi Larbi Cherkaoui, Roberto Olivan, G. Barberio Corsetti & Fatou Traore, David Zambrano. Z Davidom Zambranom že od leta 2001 kontinuirano sodeluje, tako v vlogi performerja kot tudi asistenta na tečajih in delavnicah. Zadnjih dvanajst let je Peter poučeval v okoli šestinštiridesetih državah po vsem svetu.
Leta 2013 je režiral cirkuško-glasbeno predstavo All Genius All Idiot za švedski cirkuški kolektiv Svalbard Company ter v okviru evropske kulturne prestolnice v Plznu leta 2015 ustvaril predstavo s 300 starejšimi nastopajočimi. Zadnjih nekaj let tesno sodeluje s Claro Furey, s katero je ustvaril predstavo Razvezane zgodbe, ki je premiero doživela v teatru La Chapelle v Montrealu. Predstava bo prikazana na festivalskem večeru Vibre 2019.