GUY COOLS


Dramaturška predavanja

24.-25.avgusta

©Michael Reinhart

Dramaturg kot priča, dialoški partner in montažer

Guy se bo na predavanju posvetil različnim vlogam, ki jih opravlja v svoji praksi, in spregovoril o izkušnjah, ki si jih je pridobil v sodelovanjih z različnimi koreografi, kot so Sidi Larbi Cherkaoui (B), Danièle Desnoyers (CAN), Alexander Gottfarb (SW/AT), Akram Khan (UK), Joshua Monten (SUI), Arno Schuitemaker (NL) or Stephanie Thiersch (D).  Predstavil bo tudi nekaj praktičnih nalog, ki bodo udeležencem v pomoč pri refleksiji lastnega dela in ustvarjalnega procesa.

ⓘ predavanje

Kako organizirati ustvarjalni dialog in proces na daljavo

Čeprav se je zaradi pandemije bolezni covid-19 celotna ekonomija uprizoritvenih umetnosti ustavila, pa ni uspela ustaviti ustvarjalnih procesov in mišljenja. Flamski plesni dramaturg Guy Cools bo na predavanju poskušal pokazati, da lahko ustvarjalni tok in dialog ostaneta produktivna, tudi ko potekata na daljavo in v virtualnem prostoru. Da to velja tudi za področje plesne umetnosti pa bo pokazal na podlagi nedavnih primerov iz lastne prakse in sodelovanj z umetniki kot so Jean Abreu (Velika Britanija), Siamese Cie (Belgija), Arno Schuitemaker (Nizozemska), Sebastian Weber (Nemčija) in Naishi Wang (Kanada).

ⓘ predavanje

Dr. GUY COOLS (Belgija / Avstrija) je plesni dramaturg. Je podoktorski raziskovalec na Univerzi v Gentu, kjer je tudi zagovarjal doktorsko disertacijo, v kateri se je na podlagi praktičnega primera ukvarjal z razmerjem med plesom in pisavo. Deluje kot plesni kritik in kurator. Med letoma 1990 in 2002 je bil kurator plesnega programa na Arts Centre Vooruit v Gentu, Belgija in med drugim kuriral več mednarodnih festivalov.

Kot dramaturg je sodeloval s koreografi, kot so Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Alexander Gottfarb, Arno Schuitemaker, Koen Augustijnen, Danièle Desnoyers, Stephanie Thiersch in drugi.

Guy je avtor številnih knjih, med drugimi The Choreopolitics of Alain Platel’s les ballets C de la B, In-between Dance Cultures: on the migratory artistic identity of Sidi Larbi Cherkaoui and Akram Khan, Imaginative Bodies – dialogues in performance practices, The Ethics of Art: ecological turns in the performing arts.

V sodelovanju s kanadsko koreografinjo Lin Snelling je ustvaril improvizacijsko uprizoritveno prakso „Rewriting Distance“, ki se osredotoča na integracijo giba, glasu in pisave.

Guy deluje kot koregrafski in dramaturški mentor. Predava na številnih univerzah in umetniških šolah v Evropi in Kanadi.