Koreografski in video laboratorij


LALI AYGUADÉ in JANEZ BURGER

15.-21.avgusta

©Darja Štravs Tisu /Vibra 2019

Koreografski in video laboratorij je 7-dnevni raziskovalni projekt za mednarodno skupino izbranih mladih profesionalnih plesalk/cev in koreografinj/ov s področja sodobnega plesa. Delavnice bodo potekale preko video konferenc. Delovni proces poudarja medsebojno sodelovanje med udeleženci in vodji projekta – koreografinjo Lali Ayguadé in filmskim režiserjem Janezom Burgerjem. Udeleženci bodo ustvarjali materiale skupaj z mentorji in individualno.

Solo materiali, ki bodo nastali v sodelovanju z Lali Ayguadé, bodo plesalci v zadnjih dveh dneh laboratorija posneli pod vodstvom Janeza Burgerja.

USTVARJANJE KOREOGRAFSKIH MATERIALOV

Za tematsko izhodišče laboratorija Lali predlaga refleksijo stanja prisilne fizične zaprtosti. Raziskovali bomo posledice – fizična znamenja in možne transformacije, ki nastajajejo kot posledica prostorske odtujenosti. Poskušali bomo indentificirati nove  možne resničnosti, fizične poti in določena stanja, ki jih telo doživlja, ko se spopada z družbenimi in prostorskimi omejitvami.

Lali bo predlagala posebna koreografska orodja, ki jih bodo plesalci uporabljali pri ustvarjanju svojih solo materialov. Poudarek bo na prepletanju abstraktnega s konkretnim, raziskovanju meje med koreografskimi in gledališkimi principi; v vokabular bomo vključevali geste, glas in abstrakten gib. Namen delavnice je  omogočiti mladim koregrafinjam/om razvijanje in definiranje njihovega individualnega koreografskega jezika.

USTVARJANJE KRATKEGA VIDEO FILMA

Janez Burger bo spremljal proces nastajanja koreografskih materialov ter udeležencem svetoval kako posneti koreografije za namen video filma. Skupaj z udeleženci bodo določili vizualno podobo snemanja, ki bo podpirala koncept nastalih materialov. Režiser bo pazil na koherentno podobo filma.  Skupaj z udeleženci bo določil lokacijo, luč, kostume, kote posnetkov, itd. Nastale video posnetke bosta Janez skupaj z montažerjem Milošem Kaluskom zmontirala v en kratek video film (5-12 minut). Delovni naslov filma je Lab.

Lab bo premierno prikazan na spletu ob zaključku Vibre 2020, 29.avgusta. Film bo objavljen na spetni strani Vibre, družbenih omrežjih festivala, kanalu Vimeo. Film bo predvidoma prikazan tudi na drugih plesnih festivalih.

CILJI

Laboratorij želi mlade profesionalne plesne ustvarjalce podpreti pri nadaljnem razvoju njihove koreografske govorice, spodbuditi njihove ustvarjalne procese in eksperimentiranje z novimi načini dela. Cilj projekta je tudi povečjati vidnosti in prepoznavnosti mlade generacije koreografov v času trenutne krize. Video film bo omogočil širši publiki seznanitev z njihovim delom in prispeval k njihovi prepoznavnosti.

ŠTIPENDIJSKI PROGRAM

Koreografski in video laboratorij je sestavni del programa štipendij za mlade profesionalne plesalce in koreografe s področja sodobnega plesa.

Štipendija vključuje brezplačno udeležbo na laboratoriju in v procesu ustvarjanja kratkega plesnega filma ter njegovi postprodukciji in promociji.

Udeleženci laboratorija bodo navedeni kot plesalci in soustvarjalci koreografskih materialov za kratki film.

Udeleženci po zaključku festivala prejmejo Certifikat štipendijskega programa Vibra 2020.

Prejemniki štipendij se lahko udeležijo vseh preostalih delavnic na Vibri 2020, na predavanjih pa je njihova prisotnost obvezna.

OBVEZNOSTI UDELEŽENCEV LABORATORIJA

Udeleženci se zavezujejo, da bodo prisotni v vseh aktivnostih v okviru laboratorija.

Udeleženci si priskrbijo lastno snemalno opremo. Snemanje video materialov se lahko izvede z video kamero, fotoaparatom ali mobilnim telefonom. Kvaliteta naj bo HD (High Definition).

Rok za oddajo video materialov je ob zaključku laboratorija (zadnji rok je 22. avgust on 11.00 uri). Udeleženci materiale preko aplikacij WeTransfer ali AirBridge pošljejo producentu Zavodu Mirabelka, kjer bo poskrbljeno za montažo in postprodukcijo.

Dramaturška predavanja predstavljajo pomemben del Vibrinega štipendijskega programa. Letos jih bo vodil dramaturg Guy Cool in sicer 24. in 25. avgusta.

URNIK

Laboratorij bo potekal vsakodnevno med 15. in 21. avgustom, od 10. do 16. ure. Udeleženci bodo ustvarjali preko videokonferenc pod vodstvom izkušenih mentorjev, prav tako pa se pričakuje, da bodo na svojih koreografskih materialih delali samostojno. Natančen razpored videokonferenc bo določen glede na potrebe procesa.

Udeleženci koreografskega laboratorija lahko materiale ustvarjajo in posnamejo v studiu, če pa studia nimajo na voljo, lahko izberejo drug primeren prostor (dom, dvorišče, park itd.).

—-

Stopnja težavnosti: profesionalna

Starostna omejitev: 19-35 let starosti

—-

Koreografski in video laboratorij je del Vibrinega štipendijskega programa in je brezplačen. Štipendije bomo podelili 10 do 12 plesalcem na podlagi poziva.

—-

ZGODOVINA ŠTIPENDIJSKEGA PROGRAMA VIBRE

Vibra je zagnala program štipendij leta 2019. Šestdnevni izobraževalno-raziskovalni program je potekal med 26. in 31. avgustom v Ljubljani v okviru 7. edicije mednarodnih delavnic in festivala Vibra 2019.

Leta 2019 smo podelili skupno 16 štipendij za področje plesa, od tega 12 za koreografski laboratorij pod vodstvom Lali Ayguadé in 4 štipendije za izobraževalni program, ter 1 koreografsko štipendijo, namenjeno individualnemu koreografskemu coachingu. Predstavitev rezultatov laboratorija je potekala v Plesnem teatru Ljubljana.

—-

LALI AYGUADÉ (Španija) Študirala je ples na Institut del Teatre v Barceloni in P.A.R.T.S. v Bruslju.
Kot plesalka je sodelovala z Akramom Khanom, Hofeshom Shechterom, Robertom Olivanom, Marcosom Morau/ La Veronal.  Leta 2013 je ustanovila svojo skupino, Lali Ayguadé Company, kjer je ustvarila predstave: Kokoro, Saba, Iu an Mi, Incognito, id. Igrala je kratkem filmu Timecode, inspiranim z njeno predstavo, Incognito. Film Timecode je prejel številne nagrade, med drugim Zlato Palmo na festivalu v Cannesu, Nagrado Goya, Nagrado Gaudi, bil je nominiran za Oskarja 2016 v kategoriji kratkih filmov.

Leta 2010 je bila nominirana kot Izjemna Plesalka za Nagrado kritikov v Londonu, leta 2014 pa kot Najboljša ustvarjalka. Leta 2016 je bila tudi nominirana v kategoriji Najboljša plesalka za nagrado kritikov Recoma na.cat v Barceloni.Kot pedagoginja Lali poučuje po celem svetu.

photo ©Darja Štravs Tisu /Vibra 2019

—-

JANEZ BURGER (Slovenija) je režiser in scenarist. Je diplomiral na filmski akademiji FAMU v Pragi. Janez je avtor odmevnih celovečernih filmov (V leru, Ruševine, Circus Fantasticus, Ivan) ter kratkih, dokumentarnih in TV filmov. Njegovi filmi so bili prikazani na številnih domačih in mednarodnih festivalih. Za svoje delo je prejel več deset nagrad doma in v tujini. 

Janez je bil producent filma Jana Cvitkoviča, Odgrobadogroba. Skupaj z Cvitkovičem sta ustanovila produkcijsko hišo Staragara.

Predava filmsko režijo na AGRFT Univerze v Ljubljani in Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici.

photo ©Luka Kaše