Video filmi


PLESNI VIDEO FILM ustvarjen na Koreografskem in video laboratoriju na Vibri 2020

——

ZIDOVI

Janez Burger

Film je nastajal v posebnih okoliščinah v času Koreografskega in video laboratorija na Vibri 2020.Zaradi epidemije koronavirusa so bili plesni soustvarjalci prisiljeni, da prenehajo s svojimi procesi in jih izvajajo na daljavo. Tudi film Zidovi je nastajal na daljavo, kot izhod v sili v trenutni situaciji, hkrati pa umetniški eksperiment.

Devet izbranih mladih plesnih ustvarjalcev iz celega sveta je v času laboratorija ustvarjalo svoje koreografske materiale pod vodstvom španske koreografinje Eulalie Ayguadé Farro in filmskega režiserja Janeza Burgerja. Izhodiščna tema za koreografske postopke je bila refleksija stanja prisilne fizične zaprtosti.

Film Zidovi vendar ni zgolj odsev stanj, ki jih je prostorska odtujenost pustila v nas, ampak tudi način odpiranja novih možnosti ustvarjanja kljub omejitvam. Praznovanje ustvarjalnih procesov, ki se dogajajo znotraj vsakega posameznika.

Plesalci so ustvarjali in snemali v svojih domovih v Egiptu, Italiji, Mehiki, ZDA, Romuniji, Sloveniji, Španiji in na Nizozemskem. Film je bil montiran v Sloveniji.

——

Ples in soustvarjanje: Abdelrahman Ahmed, Abil Meneses, Alessia Stracuzzi, Alexandra Girbea, Jerneja Fekonja, José Garrido, Sara Santervás, Tejaswini Loundo, Tina Fores-Hitt

Režija: Janez Burger

Mentorica za koreografijo: Lali Ayguadé

Montaža: Miloš Kalusek

Producentka: Magdalena Reiter

Asistentka produkcije: Lia Ujčič

Produkcija: Zavod Mirabelka

Projekt sofinancira Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo

Spletna premiera: 29.08.2020

————

VIDEO VITRINA

Prezentacije kratkih video filmov mladih plesnih ustvarjalcev

——

IZOLACIJA

Lara-Katharina Pigorsch

IZOLACIJA je diptih dveh kratkih video filmov – Handy Score in Night Sculptures, ki jih je ustvarila Lara-Katharina v času karantene covidA-19. Oba filma govorita o izolaciji – ne le tisti, v katero smo bili prisiljeni v času pandemije, ampak tudi tiste, ki si jo ustvarjmo sami.


Handy Score uporablja vzorce potnikov v mestnem prometu, ki delijo isti prostor, vendar so potopljeni v svet svojih pametnih telefonov.
Akcija filma Night Sculptures pa se dogaja v veliki mestni zgradbi.

Lara-Katharina Pigorsch (Nemčija) je svojo plesno diplomo pridobila na SOZO Visions in Motions – Študiju sodobnega plesa v Kasselu v Nemčiji. Študirala je na Philipps-Universität v Marburgu, trenutno pa študira vizualne umetnosti na Kunsthochschule v Kasselu. Lara-Katharina deluje na področju plesa in avdiovizualnih medijev.

——


TULIPANI ZA POLLY

Katie Serridge

To delo je digitalizirano darilo dragi prijateljici. Navdihnjeno s tistim, kar že obstaja; kar ni preklicano; svetlobo, ki krvavi skozi nevihto te pandemične resničnosti. Tulipani za Polly so vrnitev k sebi, k majhnim trenutkom, k lepoti bivanja, k potrebi po začasni negibnosti.

Katie Serridge (Združeno kraljestvo) je zaključila šolanje na Šoli za Sodobni Ples v Kopenhagnu in kasneje pridobila diplomo na podiplomskem študiju na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance v Londonu. Je ustanovna članica kolektiva Mass Hysteria. Katie deluje kot koreografinja in plesalka.

Koreografija: Katie Serridge

Soustvarjanje / ples / kamera: Polly Constance

Glasba: Nick Zammuto

——


ALI SEM SVOBODNA?

Stella Covi

Plesni video Ali sem svobodna? je bil ustvarjen z namenom eksperimentiranja s prepletanjem plesa, videa, glasbe in pripovedovanja na avtodidaktičen način.  Film je inspiriran z delom pisateljice Clarice Lispector.

Stella Covi (Italija) Po zaključenem šolanju na Ecole Supériore de danse de Cannes (ESDC) v Franciji se je preselila v Švico na študij na Zurcher Hochschüle der Kunste (Zhdk), kjer je pridobila diplomo s področja sodobnega plesa. Od septembra 2018 je stalna članica Ballet Theater Pforzheim (Nemčija). Ustvarja svoje plesne predstave ter razna dela s področja drugih umetniških zvrsti.

——


VIDIM TVOJE NEBO

Ayumi Tobyae

16 plesalcev iz različnih krajev pleše skupaj, ne da bi se poznali. Zaradi pandemije covid-19 se ne morejo srečati, toda skozi video nas vabijo v svoje domove. Niso skupaj, a vsi imajo isto nebo nad sabo. Razlikuje se po barvah in slojih, čeprav je to, kar ostaja, skupno.


Ayumi Tobyae (Japonska / Madžarska) Po končani diplomi na baletni akademiji Nürnberg / Fürth v Nemčiji je končala profesionalni tečaj na Art Factory International v Bologni, Italija. Je plesalka in ustvarjalka. Vodi mednarodni plesni kolektiv UGOIQ. Deluje kot asistentka režije na Tokyo Space Dance,  plesalka in ustvarjalka Horokodile. Je tudi članica gledališča Szövegtest Társulat.