Zgodovina

©Darja Štravs Tisu , ©Drago Videmšek /Vibra

Vibra je bila ustanovljena leta 2013 z namenom popularizacije in razvoja sodobnega plesa v Sloveniji. V zadnjih sedmih letih je ljubljanska Vibra gostila številne vrhunske plesne ustvarjalce – koreografe, plesalce, učitelje, teoretike, ki so prinašali injekcijo plesne umetnosti in ustvarjalnosti. Na desetine mladih plesalcev iz Slovenije in tujine je zadnji teden avgusta skupaj delalo, se izobraževalo, medsebojno spoznavalo in povezovalo. Na Festivalskem večeru je imela širša publika priložnost ogleda tujih in domačih predstav uveljavljenih koreografov, na Zaključni predstavitvi Vibre pa je spoznavala mlade generacije plesnih ustvajalcev.

Brezplačni izobraževalni programi (predavanja plesne teorije, mentorski projekti) so bili od nekdaj sestavni del Vibre. Leta 2019 pa smo prvič, s pomočjo Mestne občine Ljubljana, odprli program štipendij za mlade profesionalne plesalce. 17 mladih profesionalnih plesalcev iz cele Evrope, izbranih med več kot 70 prijavljenimi, je prejelo delovne štipendije za brezplačno udeležbo na program koreografskega laboratorija in drugih delavnic.

V preteklih sedmih letih je Vibra gostila umetnike, kot so Guy Nader, Lali Ayguadé, Peter Jasko, Clara Furey, Milan Tomášik, Nikolina Pristaš/BadCo, Athanasia Kannelopolou, Petra Hraščanec, Leja Jurišić, Natalia Pieczuro, Andreja Kopač, Kjara Starič, Dušan Teropšič, Gaj Žmavc, Tetiana Svetlichna, Lukas Zuschlag ter številni drugi.